Thema 1: Attitude

Indicator 1.1 De docent is een lerende en innoverende professional.
1.1.1) De docent toont aan dat hij een lerende professional is die zelfstandig, creatief en kritisch gebruik maakt van de (nieuwe-) mogelijkheden van ICT bij leren, lesgeven en organiseren van onderwijs.
Ik vind het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de ICT-mogelijkheden. Anno 2015 is een les zonder ICT te gebruiken ondenkbaar. Mijn lessen geef ik vaak met ondersteuning van een PowerPoint of Prezi. Meestal gebruik ik PowerPoint voor mijn 'eigen' lessen, omdat het nogal vaak gebeurde dat er geen internetverbinding was op mijn stageschool. Prezi gebruik ik vaak voor als ik presentaties moet geven tijdens mijn studie. *Hieronder kunt u een voorbeeld vinden.

Voorbeeld van Prezi-presentatie: https://prezi.com/cubn2gnvgd94/de-taal-en-cultuurverschillen-tussen-het-albanees-en-het-ne/

Voorbeeld van een PowerPoint-presentatie: Spelling les 5 aangepaste pp.pptx (375204)  

Ook heb ik tijdens mijn derdejaarsstage gebruik gemaakt van het programma Kahoot! Deze vorm van evalueren (in mijn geval ging ik evalueren)  heb ik gedaan bij een vierdejaars klas. Ik wilde dit in eerste instantie bij de tweedejaars doen, maar niet iedereen in die klas had (al) een smartphone en dat is voor deze opdracht wel nodig, want ik had namelijk een quiz over de werkwoordspelling gemaakt via Kahoot!.

Kahoot! is een student- response-system.
Dat betekent dat de docent vragen stelt via zijn pc (digibord) en dat zijn leerlingen daar (individueel) op kunnen reageren via een eigen device (tablet, smartphone). Vervolgens wordt er een overzicht getoond van de gegeven reacties en de docent kan dan eventueel daarover in gesprek gaan met zijn leerlingen. Je kan als docent van alles ontwerpen, zoals: een serie meerkeuzevragen, meningsvragen of enquêtevragen. Het is zelfs mogelijk om illustraties, een videofragment of muziekje toe te voegen. Ook kan je zelf de bedenktijd van de vragen instellen en er puntenvragen van maken, zodat de leerlingen tegen elkaar kunnen spelen. Dit zorgt natuurlijk voor een echte strijd; helemaal als je er iets tegenover zet. Op het moment dat je de vragen publiceert wordt er een pincode verstrekt. Vervolgens gaan de leerlingen op hun eigen device surfen naar de website van Kahoot! en daar voeren ze vervolgens de pincode en hun naam in. Dat brengt  ze in de omgeving waar zij de vragen kunnen beantwoorden. De antwoordmogelijkheden zijn elk voorzien van een eigen kleur. De leerlingen kunnen de vraag op hun eigen device beantwoorden door te klikken op de kleur van het antwoord dat hen goed dunkt. Nadat de vraag door de leerlingen is beantwoord  krijg je op het digibord een overzicht van de gegeven antwoorden. Ik heb ook alle resultaten geëxporteerd naar Excel, want dan kan je precies per leerling zien welke scores er zijn behaald.

1.1.2) De docent toont aan dat hij beschikt over de overtuiging dat betekenisvol onderwijs vraagt om beargumenteerde inzet van ICT en is in staat om de verworvenheden en beperkingen van technologie te herkennen en te integreren in betekenisvol onderwijs.
Helaas heb ik geen voorbeeld van een online-community met collega's en/of leerlingen. Wel vertel ik in competentie 3.3.6 over de Facebookpagina van klas 2D (waar ik gedurende mijn stageperiode ook lid van was) en bij competentie 4.5.3 vertel ik over de groeps-WhatsApp met 2D. Ik wil u om herhaling te voorkomen, dan ook graag verwijzen naar die twee competenties. 

Wel hebben wij als eigen klas (Leraar Nederlands) een groeps-WhatsApp met elkaar. De bedoeling van deze app is dat we altijd bij elkaar terecht kunnen als we vragen en/of opmerkingen hebben met betrekking tot onze studie. *Hieronder een screenshot van onze groeps-WhatsApp.



1.2 De docent is een flexibele en adaptieve professional
1.2.1) De docent toont aan dat hij kan inspelen op onderwijskundige veranderingen en behoeften met betrekking tot het gebruik van ICT.

Op het gebied van ICT verandert er ontzettend veel, zowel in het onderwijs als in het 'normale' leven. Deze veranderingen zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk alleen maar sterker worden. Zo'n tien jaar geleden zat ik op de middelbare school en toen hadden we amper computerles. Beter gezegd: er was één mediatheek, maar geen aparte computerlokalen. Ik heb dus zelf ook nooit 'computerles' gehad. Tegenwoordig zijn deze lessen niet meer weg te denken, zeker niet voor het vak Nederlands. Tijdens al mijn stages waren er twee normale lessen Nederlands en (minstens) één les Nederlands vond plaats in een computerlokaal. Tevens is het steeds populairder dat alle lokalen in een school een digiboard hebben. Voor vele studenten onder ons (waaronder ikzelf) is een het vereiste om les te kunnen geven. Ook ik gebruik niet elke les een digiboard, maar het komt er dicht in de buurt. Voor sommige lessen heb ik een PowerPoint of Prezi voorbereid en voor andere lessen wil ik een fillmpje met uitleg laten zien. 

Om meer informatie te verzamelen over ICT in het onderwijs heb ik Kennisnet geraadpleegd. Kennisnet is een site die ICT goed wil laten werken in het onderwijs. Kortom, zij zetten zich in voor hoe ICT goed geintegreerd kan worden in het huidige onderwijssysteem. Er is veel informatie te vinden over iPad-onderwijs en ook beschrijven zij hoe belangrijk het is om anno 2015 ICT in te (kunnen) zetten. Als je weinig lesideeën hebt om ICT toe te kunnen passen in je les, dan biedt deze site wellicht een uitkomst.

1.2.2) De docent toont aan dat hij initiatieven neemt in het gebruik van ICT om zo sociale- en crossculturele vaardigheden te bevorderen.

Tijdens mijn derdejaarsstage viel het mij meteen op dat de leerlingen van 2D altijd individueel aan het werk zijn achter de computer. Ik vroeg aan mijn stage-coach of zij ooit opdrachten doen in tweetallen of groepjes. Helaas was dit niet het geval en hierom besloot ik om zelf iets te bedenken om samenwerkend leren te kunnen bevorderen. Tijdens de computerles heb ik de leerlingen zoals gebruikelijk laten werken met het programma Jufmelis. Alleen dit keer moesten zij alles samen doen met hun buurman of buurvrouw. Als zij het niet met elkaar eens waren, moesten ze toch tot een gezamenlijk antwoord komen. Tijdens deze les werd het onderdeel grammatica behandeld. Ik vond het belangrijk dat de juiste leerlingen met elkaar samenwerkten, want er zit een enorm niveauverschil tussen de leerlingen wat betreft het onderdeel grammatica. Uiteraard had ik als docent van te voren een al bedacht welke leerling naast wie zou zitten. Ik wilde dat de leerlingen van verschillende niveaus naast elkaar zouden zitten, zodat ze ook écht daadwerkelijk iets van elkaar zouden leren. De leerlingen moesten eerst de uitleg lezen over het onderwerp lezen (in dit geval de persoonsvorm) en vervolgens moesten ze hiermee gaan oefenen. *Hieronder een voorbeeld van de uitleg over de persoonsvorm op Jufmelis en een voorbeeld van een grammaticavraag op Jufmelis.






1.3 De docent is een reflecterende en onderzoekende professional
1.3.1) De docent toont aan op methodische wijze ICT-gebruik te analyseren om zo systematisch verbeterpunten in zijn lespraktijk toe te passen en te beoordelen op effectiviteit.
Hiervoor wil ik graag mijn ICT-didactiekportfolio aanvoeren als 'bewijs'. 

1.3.2) De docent toont aan dat hij zoekt naar (interdisciplinaire) samenwerking met collega’s die in een vergelijkbare situatie rondom ICT en onderwijs verkeren.
Ik heb nog niet eerder een digitale enquête afgenomen bij mijn 'collega's' met betrekking tot ICT. Om toch aan te kunnen tonen dat ik dit zou kunnen, heb ik speciaal een korte enquête gemaakt via SurveyMonkey. Ik heb nu als voorbeeld vier vragen geformuleerd. Normaliter (als het 'echt' zou zijn) kan je natuurlijk zo veel vragen maken als je zelf wilt. *Hieronder een screenshot van mijn enquête van SurveyMonkey



1.4 De docent is een samenwerkende professional
1.4.1) De docent toont aan dat hij opgedane ICT kennis en vaardigheden met andere docenten (binnen of buiten de school) kan delen om zo nieuwe kennis te construeren.
Ik mag graag rondneuzen op de website van Kennisnet. Op deze site kunnen alle docenten (van het voortgezet onderwijs) hun lesmateriaal uitwisselen. Tot nu toe heb ik er alleen maar lesmateriaal afgehaald, maar ik ben zeker van plan om er later ook zelf lesmateriaal op te zetten. Uiteraard doe ik dit alleen als ik een originele en effectieve les heb bedacht. Je moet hiervoor wel lid zijn van de community. Ik ben al lid vanaf december 2012. *Hieronder een linkje naar mijn screenshot van de site. Vooral het kopje 'Lesmateriaal uitwisselen' mag ik graag aanklikken

Screenshot_Kennisnet.png (547267)

1.4.2) De docent ondersteunt en motiveert collega’s en leerlingen in hun ICT ontwikkeling.
Helaas heb ik hier geen concrete bewijzen voor, maar wel twee verschillende voorbeelden. In het tweede jaar liep ik stage op het Friesland College in Leeuwarden. Mijn stage-coach, Fokke, was niet erg handig wat computer betreft. Het lukte hem net om een simpele PowerPoint te maken. Hij was onder de indruk van mijn 'speciale' effecten en formats in PowerPoint. Tijdens mijn stage heb ik hem extra functies van PowerPoint uitgelegd. Ook heb ik hem toen meteen kennis laten maken met Prezi, zodat ook hij zijn horizon verbreedt. Hij was hier erg blij mee. De les daarna heeft hij voorbereid via Prezi. Het was erg leuk om te zien dat hij ook daadwerkelijk iets van mijn uitleg had opgepikt.

Een soortgelijk voorbeeld van mijn stage in het derde jaar. Ook tijdens deze stage was mijn stage-coach een stukje ouder dan ik en wellicht daardoor niet erg handig met computers. Toen mijn stage-coach een keer afwezig was en ik zijn les overnam, had ik gebruik gemaakt van het programma Kahoot! Aangezien hij veel positieve feedback van leerlingen had gekregen over een interessante les waarbij de leerlingen hun mobieltjes mochten gebruiken, wilde Gerard weten hoe dit programma werkte. Ik heb hem dit uitgelegd (alleen de basis). Tot op heden heb ik geen idee of hij hier iets mee heeft gedaan, maar ik heb hem wel verteld hoe het programma werkte.